Holmegaard Glasværk genopstår: Nyt liv i det gamle glasværk | Næstved Museum

Holmegaard Glasværk genopstår: Nyt liv i det gamle glasværk

Det gamle glasværk på Holmegaard genåbner som Det Ny Holmegaard i slutningen af 2019, men offentligheden behøver slet ikke vente så længe, før de kan få en smagsprøve på de nye visioner. Allerede i den sidste weekend i april slåes dørene op for en generalprøve, og der afholdes et stort designmarked i de gamle rå industribygninger. 

Som fuglen Phoenix rejser Holmegaard Glasværk sig fra de ulmende gløder i en brændende industriovn og genopstår som et dansk flagskib for kunsthåndværk, kulturarv, forskning og formning af fremtiden. Med Næstved Kommunes og Museum Sydøstdanmarks ambitioner om at skabe et banebrydende eksempel på levende kultur- og bygningsarv, en historisk fusion mellem fortid, fremtid og kilde til nytænkning og innovation, forventes Det Ny Holmegaard at stå færdigrenoveret i slutningen af 2019, klar til offentligheden.

Åbner op for en smagsprøve

Man behøver dog slet ikke vente så længe på at få en smagsprøve på de nye ambitiøse tiltag. D. 27. og 28. april vil der nemlig i et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark og designnetværket Wedocraft blive afholdt et stort og omfangsrigt designmarked fyldt med dygtige og kreative designere og kunsthåndværkere, der vil tilbyde de besøgende mulighed for at købe unika designprodukter, få syn for den kreative proces, samt deltage i workshops henvendt til både børn og voksne. Scenen vil blive de rå urenoverede bygninger i glasværket, og det vil være muligt at få guidede ture rundt i dele af den gamle fabriksbygning, hvor man kan få en fornemmelse af historiens vingesus. Der vil også være specialudstillinger med glas fra Holmegaard og keramik fra Kähler, som forsmag på, hvad man kan opleve, når dørene officielt åbner for offentligheden i 2019, samt diverse muligheder for mad og drikke, så man kan tilbringe hele dagen på Det Ny Holmegaards designmarked. 

Inddragelse af lokalområdet

Kræfterne bag Wedocraft er Lea Aino Jensen og Patricia Soza Galmez, der går benhårdt efter at skabe et marked fyldt med kvalitetsdesign og lokale kunsthåndværkere og d. 27. og 28. april vil de altså være at finde på designmarkedet på Det Ny Holmegaard, som tovholdere på det store marked.

Designmarkedet er en del af Kulturregion Storstrøms projekt Kulturland. Et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark, Museum Lolland-Falster og Østsjællands Museum. Formålet med Kulturland er at promovere tre udvalgte styrkepositioner i regionen over for regionens lokale turister: Design og kunsthåndværk, Geologi og Magt og styrke. Museum Sydøstdanmark er ansvarlig for den del af projektet, der omhandler design og kunsthåndværk.