Dansk glas - fra mundblæst til maskinblæst | Næstved Museum

Dansk glas - fra mundblæst til maskinblæst

Sted: 
Helligåndshuset, Ringstedgade 4, 4700 Næstved
Dato: 
Torsdag, 4 april, 2019 - 19:00 til 20:00

I april måned markerer vi, at der kun er ét år til Holmegaard Værk åbner i det gamle Holmegaard Glasværk. Dette gør vi bl.a. med foredrag, som tager udspring i Holmegaard og glas.

Vi omgiver os hele tiden med glas. For eksempel i hjemmet, hvor vi bruger glas til at drikke af og pynte op med, men også til opbevaring af blandt andet madvarer. De glas, vi omgiver os med, er produceret på mange forskellige måder og noget opfattes som finere end andet. Mundblæst glas er mere kostbart end maskinfremstillet glas. 

Da Holmegaard startede produktionen af glas i 1825 var det udelukkende med mundblæste flasker, vinglas, karafler og vaser. Industrialiseringen i anden halvdel af 1800-tallet ramte dog også glasindustrien og stadig mere effektive teknikker kom også til at præge glasproduktionen. Således opfandt man først det prisbillige pressede glas og senere kom de første halvautomatiske maskiner, hvormed man kunne producere endnu flere og billigere glas i timen. Den helautomatiske maskine betød døden for flere danske glasværker og gjorde mange glasmagere arbejdsløse. Nu kunne maskiner producere alt glas, særligt emballageglas. Sideløbende fortsatte en beskeden produktion af mundblæst glas. Alt efter hvilke teknikker, der er brugt, får glassene forskelligt udseende og foredraget vil komme rundt om nogle af de mange forkellige teknikker, som man har brugt til at producere glas. 

Det hele starter og slutter med Holmegaard, men vi kommer hele vejen rundt til alle de danske glasværker.

Foredraget varer ca. en time.

Billetter kan købes i museumsbutikken i helligåndshuset eller her

Museets foredrag er rykket op i udstillingen i helligåndshuset, hvilket giver en hel unik atmosfære. Desværre betyder det også, at man skal op af en trappe, da der desværre ikke er adgang med lift eller elevator.

Entré: 
95 kr. + gebyr / For medlemmer af Næstved Museumsforening er prisen 55,00 kr. + gebyr.