Foredrag: "Vis mig din bogsamling, og jeg skal fortælle, hvem du er" - om renæssanceparret Herluf Trolle og Birgitte Gøyes bogsamling | Næstved Museum

Festsalen på Herlufsholm Kostskole, Herlufsholm Alle 170, 4700 Næstved
Lørdag, 26 august, 2017 - 16:00 til 17:30

Foredrag om Herluf Trolle og Birgitte Gøyes unikke bogsamling ved museumsinspektør og medforfatter til bogen ’Birgitte Gøye og Herluf Trolles Bøger’, Susanne Outzen.

På Herlufsholms Skole værner man omhyggeligt om stifterne Birgitte Gøye og Herluf Trolles bibliotek. Samlingen udgør den tidligste del af skolens bogsamling og er dermed tidsmæssigt enestående som skolebibliotek. Den er tillige den ældste af kun tre-fire bogsamlinger fra renæssancetiden, der fortsat er bevaret samlet her i landet, og dermed også af den grund en vigtig del af vores fælles kulturarv. Samlingen rummer væsentlig litteratur, der var vigtig for reformationstiden.

Bøgernes ejere, Birgitte Gøye og Herluf Trolle, var unge under Reformationen og var efterfølgende stærkt påvirkede af de reformatoriske kræfter fra Tyskland. Susanne Outzen vil i løbet af eftermiddagen fortælle, hvordan denne påvirkning afspejler sig i bogsamlingen. Hun vil også se nærmere på, hvordan denne unikke samling trækker tråde ud i den øvrige danske adel fra samtiden. Birgitte Gøye og Herluf Trolle hørte til blandt Danmarks mest betydningsfulde adelige i midten af 1500-tallet, og i 1565 stiftede parret Danmarks første og stadigt eksisterende kostskole.

Susanne Outzen tager fat på bøgernes mange spændende detaljer. “Bruger man luppen og ser nærmere på bøgernes indbinding, kan man gøre sig mange iagttagelser om kunstens motivverden på denne tid og om tidens bogbinderværksteder” siger hun. Foredraget vil være krydret med udvalgte illustrationer fra bøgerne, Birgitte Gøyes håndskrift og små noter og optegnelser i bøgerne, lover hun.

Susanne Outzen har over en 10-årig periode forsket i Birgitte Gøye og Herluf Trolles bogsamling. Det har ført til mange nye opdagelser, som hun vil løfte sløret for denne dag. Hun vil forklare, hvorfor bogsamlingen er så unik og sætte den ind i en historisk kontekst. Der vil kort sagt være enestående mulighed for at blive klogere på Herluf Trolle og Birgittes Gøyes bogsamling, som ikke længere er tilgængelig for offentligheden.

Det vil desuden også være muligt at købe Susanne Outzen og Karsten Christensens bog, ”Birgitte Gøye og Herluf Trolles Bøger” denne dag.

Køb billet til arrangementet HER

100 kr + gebyr